Maart 2020. Daar zaten we dan met z’n allen. Niet met z’n allen, wel allemaal op zolder. Of op de slaapkamer, of in een woonkamer, al dan niet met gillende kinderen. Veel mensen werkten van de ene op de andere dag thuis. Zo ook ik! En in die periode ontpopte zich een hobby. Help, de man van mijn vrouw heeft (weer) een hobby. Planten!

Hoewel de Corona-crisis niet het beste moment was voor een hobby, er lag namelijk een enorme berg werk, ontstond er toch een hobby. Vorig jaar kochten we een Philodendron Scandens en die vond het in onze woonkamer zo fijn dat hij gesnoeid moest worden voordat onze jongste er aan ging touwtje trekken.

Toen ik de takjes kortwiekte bekroop mij een gevoel van spijt. Toch zonde, zo’n mooi levend takje weggooien. Dus was Google mijn vriend en zocht ik op hoe ik die mooie takjes kon gebruiken om nieuwe Philodendrons te laten groeien. Ik zette ze op zolder in een potje in de vensterbank. Zo begon het. En zoals dat met dingen gaat die mij interesseren… Die laat ik niet meer los.

Wortel schieten op zolder

HĆ©, hallo!
Kijk mij eens het gras zien groeien.
En iedereen maar denken da’k niks doe,
Maar niets minder waar.

[…]

Acda & De Munnik – De Beatles En De Buren

En terwijl ik heel veel deed zag ik ineens de wortels groeien! Ik ging eens kijken naar de andere planten die in ons huis stonden en kwam er zo achter dat hier nogal wat achterstallig onderhoud in zat.

Zo stond mijn Spathiphyllum (a.k.a. lepelplant) in een te kleine pot. Die werd gescheurd (klinkt vrij luguber, is het ook, maar de afgescheurde ledematen doen het bijzonder goed!). Van mijn werkgever krijg ik iedere twee maanden een nieuwe plant kado, ik ruilde wat bij het plantenasiel hier in de buurt (geweldig initiatief) en de rest is geschiedenis.

In ons huis pronken inmiddels ook Pilea’s (pannenkoekenplanten), Peperomia’s, Anthuria en zo voorts en zo verder.

En het is superleuk. De stekkerij begint industriƫle vormen aan te nemen. En ik ga zo vaak als ik daar zin in heb hier wat bij elkaar gegoogle-de kennis publiceren.