De Monstera Deliciosa, beter bekend als de gatenplant. Je ziet haar overal. In levende lijve, maar haar fotogenieke bladeren worden ook gedrukt op dekbedden, schilderijen, tafelkleden… Ik kon een stek bemachtigen. Volg hier het verhaal van stek tot pot!

Ik heb een gat in mijn plant…

De Monstera Deliciosa is, zoals wel meer kamerplanten, een exoot. Afkomstig uit de tropische regenwouden in Zuid-Amerika. En dus noemen wij haar gewoon de gatenplant! Oorspronkelijk komt de Monstera uit tropische regenwouden in Zuid-Amerika. Daar klimt ze in haar vochtige omgeving tegen bomen omhoog. Ja, de Monstera is een klimmer!

Bij de zoektocht naar nieuw klimmateriaal creƫert de Monstera luchtwortels die op zoek gaan naar boomstammen, rotsen of grond. Ze halen vocht en voedingsstoffen uit de lucht en vanuit de luchtwortels ontwikkelt de plant zich verder.

En die luchtwortels, die hebben we nodig! Toen mijnĀ lock down hobby serieuze vormen begon aan te nemen en mijn verzameling begon te groeien, werd zo’n stek mijn target. En al snel wist ik er een te bemachtigen!

Van stek tot pot

Om de Monstera te stekken ga je op zoek naar een luchtwortel met tenminste een blad erbij. Een stukje onder de luchtwortel knip of snij je de stengel door. De stek kan vervolgens direct in de grond, maar vraagt dan veel aandacht. Door de grote bladeren verliest de plant veel vocht, en door de beperkte wortelomvang is het lastig om dat vochtverlies aan te vullen. Er moet dus altijd ruim voldoende vocht aanwezig zijn in de grond om aan te vullen.

Wat ook kan (doe dat!): zet de stek in het water! Veel makkelijker, want altijd genoeg vocht, en je kunt de luchtwortel zien ontwikkelen. En dat is cool.

Even geduld a.u.b.

Het ontwikkelen van de wortels vraagt geduld. Afhankelijk van de omstandigheden kan het weken tot maanden duren tot de wortels zich dusdanig hebben ontwikkeld dat de plant de pot in kan. Doe dat niet voordat de wortels 10 tot 20 centimeter groot zijn. En dan is het moment daar: de luchtwortel kan de grond in!

Onderstaande foto’s maakte ik gedurende dit proces. Looptijd: van begin september tot eind november.

Let op: die schattige stek kan flink gaan groeien! In het regenwoud gebruikt de Monstera bomen om tegen omhoog te klimmen. Wil je voorkomen dat je een treurwilg in je woonkamer krijgt, zorg dan voor klimmateriaal zoals een mosstok waar de plant in kan nestelen.