De pannenkoek. Combineert goed met stroop of poedersuiker, wordt soms gebruikt als scheldwoord. Maar er is ook een alleraardigst plantje naar vernoemd dat erg geliefd is en gemakkelijk om te verzorgen én te stekken.

Pilea, Pannenkoek!

De officiële naam van de pannenkoekplant is de Pilea Peperomioides. Erg geliefd, want wat ziet ‘ie er vrolijk uit met zijn sprieten met een pannenkoek erop. Dit was dan ook een van de eerste aanwinsten tijdens mijn lock down hobby! De Pilea komt oorspronkelijk uit China, daarom wordt hij in Engeland Chinese Money Plant genoemd.

Ontdek je stekje

Het leuke van de Pilea is dat stekken eenvoudig is. De stek, in de planten-scene ook wel de baby genoemd, groeit namelijk gewoon naast de moeder in de pot! Onder de grond groeit een wortel, zeg maar de navelstreng, en aan het eind daarvan groeit een nieuw plantje, met wortels en al! Dat plantje lijkt dus los van de moeder te groeien, maar zit er onder de grond nog wel aan vast. Via die navelstreng krijgt het plantje voeding om te groeien en zelf wortels aan te maken.

Jaarlijks maakt een Pilea, mits de plant het naar haar zin heeft, wel 10 tot 20 stekken aan. Je kan met een Pilea dus goed oefenen op je stek-skills en zo een hele Pilea-familie starten. Als gezegd: stekken is eenvoudig. De foto’s in dit artikel heb ik gemaakt toen ik een van mijn Pilea’s stekte.

Stek-list

  • Wacht tot het nieuwe plantje een beetje formaat heeft. Stek je een te klein plantje dan is de kans groot dat er nog geen wortels zijn ontwikkeld en kan het niet zelfstandig leven.
  • Natuurlijk kan het gebeuren dat je Pilea-stek na het stekken weinig wortels blijkt te hebben. Zet hem dan in water. Dan zal hij alsnog wortels ontwikkelen.
  • Voel met je vingers in de grond tussen de moeder en baby naar de stengel. Snijd de stengel zo dicht mogelijk bij de moederstam door. Zo weet je zeker dat je zo veel mogelijk nieuwe wortels van de baby mee-stekt.
  • Plaats de stek in een potje met verse potgrond. Gebruik een potje met gaatjes onderin om te voorkomen dat er te veel water in de pot blijft staan. Pilea’s zijn niet veeleisend, maar kunnen niet tegen te veel water. Door het gaatje onderin kan het overtollige water altijd weg.
  • Houd de grond vochtig, maar dus niet té vochtig. Ik geef mijn planten eens per week water, maar dat is ook afhankelijk van leefomgeving en de maat en het type pot. Dus probeer dat zelf een beetje uit.

Simple as that! Veel plezier met je Pilea!