Stel. Je bent gek op cijfertjes en op fietsen. Of beter: op de combinatie, dus op cijfertjes óver fietsen. En dan in het bijzonder over de fietstochten die je zelf maakt. Het motiveert je. Het laat je net iets langer door de pijn bijten bij tegenwind. Het maakt dat je net dat rondje extra rijdt. Na iedere rit bekijk je de data die je fietscomputer heeft geregistreerd. Maar het wordt nog leuker als je de data van al je ritten combineert tot een nieuwe uitdaging. Zie daar: de Eddington-score!

Arthur Eddington, of Sir Arthur Stanley Eddington OM FRS voor niet-intimi, staat niet per sé bekend om zijn fietsprestaties, hoewel hij dat met plezier deed. Hij is beter bekend om andere prestaties en in die combinatie iets bijzonder verslavends nagelaten.

De Eddington-score

De Eddington-score, of the Eddington scale, staat voor het grootste aantal fietstochten waarin je een gelijkwaardig aantal kilometers hebt gefietst. Stel: je hebt 5 fietstochten gereden van 10 kilometer, dan is je Eddington-score 5. Heb je 10 fietstochten gemaakt van 10 kilometer, dan is je score 10. En zo verder.

Eddington score (E) = het grootste aantal fietstochten (E) waarin je E kilometer hebt gereden.

Begin je net met fietsen, dan rijg je de Eddington high-scores aan elkaar. In je eerste rit rijd je wel meer dan 1 kilometer (Eddington-score: 1), in je tweede toch wel meer dan 2 kilometer (Eddington-score: 2), en zo verder. Maar hoe langer je bezig bent, hoe lastiger het wordt. Immers: heb je een score van 50, ofwel 50 gereden ritten van 50 kilometer of meer, dan dragen alle ritten van minder dan 50 kilometer die je daarna rijdt niet meer bij aan je Eddington score. Die score stijgt in dit voorbeeld pas als je volgende rit 51 kilometer of meer telt. Dit stimuleert je om vaker lange afstanden te rijden. In ieder geval langer dan je Eddington-score hoog is. Theoretisch kan je dat wel even volhouden. Maar praktisch – t-i-j-d – valt het nog niet mee om te blijven stijgen op de Eddington-ladder!

Het is leuk om na iedere rit de data van je Garmin of Wahoo uit te lezen en te kijken wat je gemiddelde hartslag en snelheid waren en eventueel hoeveel watt je weg hebt getrapt. Maar door getallen zoals de Eddington schaal ga je een niveau dieper. Je combineert data van alle ritten en je hebt er een groter doel bij, dan de platte getallen op de fietscomputer tijdens je rit.

Hoe bereken je jouw Eddington score?

Voor het berekenen van je Eddington-score zijn een hoop handige tooltjes beschikbaar. Zoals Wielervrienden (aanrader!) of Veloviewer (betaald). De Eddington-score wordt standaard gemeten in miles, vanwege de afkomst van de grondlegger. Vanzelfsprekend kan de berekening ook in kilometers worden gemaakt, maar bijvoorbeeld ook in minuten (in E ritten reed je tenminste E minuten).

Mijn Eddington-score is op het moment van schrijven 35 (gemeten in miles) en 55 (in kilometers). Een score om te verbeteren. Een meevaller van de Eddington-score: the only way is up!

Update oktober 2023: inmiddels is mijn score gestegen naar 57 kilometer. Terwijl er toch al 4.500 km op de teller staat dit jaar. Hoe hoger, hoe lastiger, blijkt wel…

Meer vermakelijk leesvoer over dit onderwerp:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *